Mien de Rover 65 jaar muziekdocent

Terug

Uit Het Kompas: d.d. 08-04-2016

Mien de Rover voor de deur van haar muziekschool die zij graag opent voor ieder die muzieklessen wil volgen
Mien de Rover voor de deur van haar muziekschool die zij graag opent voor ieder die muzieklessen wil volgen

Mien de Rover 65 jaar muziekdocent

H'VELD-G'DAM Veertien jaar was Mien de Vos toen ze haar eerste mandolineles gaf aan een 24-jarige leerling. Nu, 65 jaar later, geeft ze als Mien de Rover- de Vos nog dagelijks les in haar eigen muziekschool. Haar jongste leerling is zeven, de oudste 78. Inmiddels zijn er in 'Muziekschool de Rover' 2169 examens afgenomen. Negen oud-leerlingen studeerden succesvol af aan het conservatorium.

Doordat Mien als tiener pleuritis kreeg lag zij een jaar lang ziek thuis. Zij volgde een streng dieet. ,,Dat kwam mijn neus uit, maar het moest. Maar er was gelukkig ook een violist die elke week een half uurtje voor me kwam spelen", vertelt Mien. Zo ontstond de liefde voor muziek. Na haar ziekteperiode mocht ze een mandoline lenen en werd op haar twaalfde lid van de vereniging 'Fris en Vrolijk'. Wat goed is komt snel, waardoor de toenmalige dirigent Jan Verdonk haar als 14-jarige de eerste student toevertrouwde. Toen Mien zestien was kreeg zij de leiding over het tweede orkest.

Intussen studeerde zij zelf ook steeds verder op de mandoline en gitaar. Brutaalweg stapte ze na het zien van een televisie-uitzending naar de wereldberoemde Curaçaose contrabassist en gitarist Julian Coco. ,,Ik vroeg hem of ik les bij hem kon krijgen. Hij weigerde en zei dat ik maar naar het conservatorium moest gaan. Ik zei dat dat niet kon, omdat ik drie kinderen had en aan 150 leerlingen les gaf. Ik mocht toen wel iets voor hem spelen. Hij luisterde naar mijn muziek en zei alleen maar 'tot volgende week'. Ik ben zes jaar bij hem blijven studeren", aldus Mien.

Mien heeft in haar leven niet stil gezeten: zij haalde vele muziekdiploma's, richtte in 1958 de mandoline- en gitaarvereniging 'de Plektrum Melodisten' op, haalde het mavo- en havodiploma, speelde in binnen- en buitenland en last but not least: zij kreeg drie kinderen, voedde deze zeer succes- en liefdevol op en runde in haar eentje het huishouden terwijl haar man zich op zijn bouwbedrijf richtte.

In 1984 begon zij de muziekschool en bracht die tot grote bloei. De leerlingen kunnen er tot E-niveau lessen volgen. Er werken 14 bevoegde docenten die individuele- en groepslessen geven in o.a. viool, zang, trompet, hobo, piano. Mien heeft nog een missie: ,,Ik vind dat muziekles voor iedereen betaalbaar en haalbaar moet blijven, dus het lesgeld laag moet blijven." Zij werd mede daardoor een van de drie ereburgers van Hardinxveld-Giessendam.

Op 23 april wordt van 15.00 tot 18.00 uur het jubileum van Mien gevierd in de muziekschool, aan de Damstraat 39. Wilt u dit meevieren? Graag eerst aanmelden! Dat kan via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of via Facebook of gewoon even zoeken op Jubileum Mien de Rover-de Vos.

Terug